Fødselsmodning

Fødselsmodnende behandling har til formål at give kroppen de bedste forudsætninger for en god og naturlig start på fødslen, samt et spontant og naturligt fødselsforløb. Fødselsmodnende behandling kan for eksempel være akupunktur, rebozo, massage og hindeløsning (Se beskrivelser nedenfor), eller en kombination af disse. 

 

Fødselsmodnende behandling kan i sig selv ikke direkte sætte fødslen i gang. Fødselsmodning kan stimulere de fødselshormoner, som er helt essentielle for opstart af fødslen, samt det videre fødselsforløb, og på den måde understøtte kroppens egen forberedelsesproces. 

 

Hvis kroppen er ’klar’ vil den fødselsmodnende behandling i nogle tilfælde kunne medvirke til opstart af fødslen, mens behandlingen i andre tilfælde vil gavne fødselsforberedelsesprocessen ved at bidrage med en masse godt til krop, sind og fødselshormoner. 

 

Fødselsmodnende behandling gives fra uge 37+0, altså 3 uger før terminsdatoen. 

 

Det kan anbefales at få fødselsmodnende behandling ugentligt fra uge 37, da dette fremmer effekten og giver kroppen de bedste forudsætninger for gode fødselshormoner og dermed også et godt fødselsforløb. Man kan dog også sagtens komme til fødselsmodning en enkelt gang, og stadig have god effekt af dette. 

 

Mange kvinder oplever at graviditeten passerer terminsdatoen, hvilket kan udløse utålmodighed og behov for at gøre noget aktivt for at hjælpe fødselsprocessen naturligt på vej. Det er vigtigt at understrege, at det er ganske normalt at ’gå over termin’ – faktisk er det ganske normalt at gå op til 14 dage over terminsdatoen. Med dette sagt, er det også både naturligt og forståeligt. at have lyst til at forberede sig og hjælpe den længe ventede fødsel i gang på naturlig vis. 

 

Hvis du læser dette og har passeret terminsdatoen, så fortvivl endelig ikke. Du kan stadig nå at stimulere og forkæle dine fødselshormoner, gøre noget godt for dig selv og den kommende fødsel, og måske hjælpe fødslen lidt på vej.  

 

Husk altid at fortælle mig, hvis der er noget omkring dig, din graviditet eller din baby som jeg bør være opmærksom på.

 

Jeg glæder mig til at se jer.


Samtale

Som led i den fødselsmodnende behandling vil vi snakke om alle dine/jeres tanker og eventuelt bekymringer omkring fødslen og tiden efter. Det er min erfaring, at tanker, følelser og eventuelle bekymringer kan sætte sig i kroppen og blokere for de gode fødselshormoner. Jeg vil hjælpe med at skabe ro, tillid og tryghed i den gravide krop ved at besvare alle spørgsmål, give konkrete redskaber og gode råd til den kommende fødsel.

Akupunktur

Akupunktur er en behandlingform som stammer fra den kinesiske medicin. Akupunktur udføres med små tynde nåle, som placeres specifikke steder på kroppen og således stimulerer kroppens meridianbaner (energibaner). Hermed kan man med akupunktur underbygge og stimulere energier og balance i kroppen, og på den måde bidrage til kroppens naturlige fødselsforberedelsesproces. 

 

Rebozo

Rebozo er en metode og en behandlingsform som stammer fra de mexikanske jordemødre. En ’rebozo’ er egentlig et ord for ’et sjal’ eller 'et tørklæde’ som bruges til at, vugge, ryste, strække og bevæge den gravide kvindes krop, særligt omkring hofter og bækken. Rebozo er en behandling som kan bruges til mange forskellige ting i løbet af graviditeten og fødslen, blandt andet fødselsmodning. Fødselsmodnende behandling med rebozo har til formål, at afspænde og afslappe den gravide krop og medvirke til at barnet indtager den rigtige position i kvindens livmoder og bækken.


Hindeløsning

Hindeløsning foretages ved en indvendig undersøgelse. Hindeløsning kan kun foretages hvis livmoderhalsen er begyndt at afkorte sig og åbne sig let. Hindeløsning betyder, at man med sine fingre 'løsner' fosterhinderne fra den nederste del af livmoderen (livmoderhalsen). Denne mekaniske påvirkning medfører at kroppen udskiller nogle hormoner som kan være med til at sætte fødslen i gang, såfremt kroppen er klar. Hindeløsning vil kun kunne føre til begyndende fødsel såfremt kroppen selv er ved at være klar. Hindeløsning har i nogle tilfælde ingen effekt, og kan nogle tilfælde også give kraftige plukkeveer, som ikke udvikler sig til fødsel.
 

(Det er vigtigt at understrege, at hindeløsning ikke har noget at gøre med vandafgang eller at 'prikke hul på fostervandet'. Dette gøres kun på hospitalet, som metode til igangsættelse af fødslen hvis der er en væsentlig begrundelse for dette)


Redskaber

Når man kommer til fødselsmodnende behandling vil vi selvfølgelig også snakke om, hvad du som kvinde, og I som par kan gøre derhjemme for at hjælpe kroppen til at blive klar til fødslen. Der findes mange gode ’husmoderråd’ til, hvordan man kan hjælpe fødslen godt på vej, men det er desværre de færreste af dem som reelt er særlig gavnlige for kroppen op til fødslen. Jeg vil sørge for, at hjælpe jer godt på vej, ved at give jer nogle få og enkle redskaber I kan arbejde med derhjemme for at fremme det gode fødselsforløb, og i øvrigt også understøtte den naturlige fødsel når denne går i gang.